Foto Jan Willem Zwart

 

De Schierstins: Fietstocht Arcadië, za. 13 aug. Vroeger starten kan!


Na twee andere exposities heeft de Schierstins-textielwerkgroep opnieuw een bijzonder project voltooid: de tentoonstelling ´Leven in de Tuin´, met vijvers, planten, en veel insecten.

Fietstocht 13 augustus.

‘Arcadia in de Wâlden’, starten tussen 09.00 en 13.00 uur. Entree € 5,00, inclusief 1 consumptie (donateurs Schierstins € 4,50). Route van 40 kilometer vanaf de Schierstins te Feanwâlden

Arcadia-fietstocht langs park, landgoed en open tuinen

FEANWÂLDEN - De jaarlijkse Schierstins-fietstocht staat deze keer in het teken van Arcadia, het vervolg op de Europese Culturele Hoofdstad Leeuwarden 2018. De circa 40 kilometer lange route van zaterdag 13 augustus gaat langs twee open tuinen, een landgoed en een park. De term Arcadia stamt uit de Griekse Oudheid. Stedelingen verlangden naar het onbedorven platteland, waar mensen dichtbij de natuur leefden en ver van de bedorven stad. Dit Arcadia kreeg in de 15e en 16e eeuw een vervolg in de literatuur en de schilderkunst, met fluitspelende herders en schapen weidende herderinnetjes. De adel en rijke stedelingen probeerden dit na te bootsen door buitenhuizen te bouwen en parken aan te leggen, zoals bij Rinsma State in Driesum. Toen de steden hun bebouwing niet meer hoefden te verdedigen, werden de stadsmuren gesloopt. De wallen werden omgetoverd tot een park of een groen wandelgebied, zoals in Dokkum, ook een soort Arcadia. In dezelfde stad ontstond ook een religieus park rondom de bron van zendeling Bonifatius: het Bonifatiuspark, waar vermoeide pelgrims kunnen uitrusten.

In de 20e eeuw kwam Arcadia ook binnen handbereik van de doorsnee Nederlandse dorpsbewoner: met veel bloemen, struiken en bomen leggen zij hun eigen paradijsje aan. Enkele van deze tuinen – in Driezum en Broeksterwâld - zijn door de eigenaren opengesteld op deze dag. De starttijden van de fietstocht zijn 10.00-13.00 uur vanaf de Schierstins aan de Haadstrjitte in Feanwâlden. 17.00 uur is de eindtijd.

Wandelen

Na wandelroute 1 door het dorp heeft Stichting De Schierstins een nieuwe route uitgestippeld, die over de periode van de Duitse Bezetting gaat. Het gaat om een traject met informatie over oorlogsslachtoffers, een Joodse onderduiker, een vroege verzetsman, evacuees en een hinderlaag voor Duitse soldaten.

De beschrijvingen kunnen aan de balie gehaald worden als de Schierstins open is. Daarnaast liggen ze in een speciale brievenbus aan het hek. Zo mogelijk volgen er na deze route nog meer wandelbeschrijvingen. Start van de route is het parkeerterrein van de Schierstins aan de Haadstrjitte 1 te Feanwâlden. De route kan ook gefietst worden. Het gaat naar eigen keuze om een 4 of 6 kilometer lang traject. De prijs is 2,50.