eetkamer, foto Marieke Balk

 

Eysingahuis: ook grote overbuurman wordt van Hendrick de Keyser


Het Huis Van Eysinga is eigendom van de vereniging Hendrick de Keyser, die de appartementen boven verhuurt en het huis bestuurt als een van haar Museumhuizen. Per 1 juli wordt deze vereniging, die haar wortels en bestuurscentrum heeft in Amsterdam, ook eigenaar van de Kanselarij, tegenover het Eysingahuis. Onder de 440 huizen van de vereniging zijn er maar weinig met een vergelijkbare omvang.

n de eetkamer van het Huis Van Eysinga keert het familiepotret van de familie Van Eysinga terug: een 19e-eeuwse kopie van het origineel, in bruikleen gegeven door het Fries Museum. Op 24 mei werd het onthuld door jonkheer Tjalling van Eysinga, bestuurslid van Staten en Stinzen.

Sinds kort is in de tuinkamer het portret van de oudste dochter, Catharina Johanna, weer op z'n plaats. Dit is in de vorm van een giclée, met het blote oog nauwelijks van echt te onderscheiden, net als het schilderij van broertje Schelte, dat al eerder in bruikleen werd gegeven door onze stichting.

et museumhuis Van Eysinga kan ook worden bezocht met een combiticket: Eysinga + Dekema. Op beide plaatsen en online bij Museumhuizen worden de voordeligere combitickets aangeboden.

Geopend op Tweede Pinksterdag.

meer informatie »