Botniastins met links torentje MArtenastins en rechts stukje Camminghastins

 

Academie van Franeker: 7 juni: Voedselproductie in veranderende tijden


De Academie van Franeker tracht meer jongeren te bereiken door een studentenvereniging in het leven te roepen. Zie LC 25 april 2023.

7 juni: Voedselproductie in veranderende tijden; prof. Tiny van Boekel (em. Wageningen)

Ons voedselsysteem kraakt in zijn voegen. We kennen de herkomst van ons eten niet meer altijd, overgewicht is een steeds ernstiger probleem en ons eetgedrag veroorzaakt klimaatproblemen. Hoe komt dat en vooral: hoe kan het anders?
De wetenschap heeft ons veel gebracht op het gebied van voedsel. Voedselzekerheid, voedselveiligheid en voedselkwaliteit zijn de afgelopen eeuw ontwikkeld op basis van wetenschappelijke inzichten. De maatschappij is daardoor drastisch veranderd: voedsel is altijd en overal beschikbaar en het bereiden van eten kost ons vrij weinig tijd. Het ontstane systeem heeft echter ook een keerzijde: we zijn vervreemd van ons voedsel, obesitas is een maatschappelijk probleem geworden en we beschadigen klimaat en milieu met ons eetgedrag. Bovendien is er veel onenigheid op het gebied van voedselproductie, met als sprekend voorbeeld de stikstofdiscussie. Hoe zijn we hier terechtgekomen en welke toekomstscenario’s zijn denkbaar?

14 juni: De Achilleshiel van allergie; prof. Harry Wichers (Wageningen)

Wie een (voedsel)allergie heeft, lijkt maar één optie te hebben: de allergenen vermijden. Dat kan heel lastig zijn en als het mislukt, kunnen de gevolgen dramatisch zijn. Wat zijn de nieuwste inzichten over allergieën en hebben allergenen ook een zwak punt – een Achilleshiel – waarop we ze kunnen aanpakken?

24 juni College door dr. Albert Dreijer: Bloedstollend. In Nederland zijn er ongeveer 1,7 miljoen mensen met hart- en vaatziekten. Iedere dag overlijden er ca 100 mensen aan een hart- en vaatziekte en worden er dagelijks ca 650 mensen in het ziekenhuis opgenomen. Hiermee behoort hart- en vaatziekte naast kanker tot de meest voorkomende doodsoorzaak. In dit college zoomen we in op de pathologie en de behandeling van hart- en vaatziekten.

De colleges beginnen in 2023 om acht uur en bij de entreeprijs van 10 euro is een consumptie na afloop inbegrepen. Aanmelding tevoren is mogelijk en kan uiteraard problemen voorkomen.

meer informatie »