Nieuws en agenda

Wij zenden u graag onze digitale Nieuwsbrief toe. Meld u aan; er vloeien geen verplichtingen uit voort. Vergeet niet met een vinkje uw aanmelding te bevestigen.

Aanmelding of donateurschap: op laptop en desktop ziet u rechts een contactformulier. Op de telefoon moet u hiervoor scrollen tot voorbij de nieuwsitems.

Oostenburg Sint Anne belicht

In een aantal publicaties is de voormalige buitenplaats Oostenburg in Sint Annaparochie voor het voetlicht gebracht door Jan Keizer, die met name over de groenaanleg een aantal onbekende feiten boven water heeft gehaald. 

Lees verder
Foto Irene Feenstra

Harstastate: stinzenflora-expositie in Informatiecentrum. Roodbaard-lezing, 2 mei

Donderdagavond 2 mei: Lezing ‘Lucas Pieter Roodbaard. Een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland' door Rita Radetzky

In het Kennis- en Ynformaasjesintrum Terp Hegebeintum is tot en met 12 mei de expositie Zee van bloemen te zien. Op deze expositie staat de stinzenflora centraal. Kunstenares Irene Feenstra heeft hiervoor tijdens de gehele bloeiperiode achttien karakteristieke stinzenbloemen gefotografeerd op Martenastate. Dekemastate, Harstastate en Sjuxmastate. Lees verder. 

Hegebeintum heeft een website die zowel bezoekerscentrum als kerk, als Harstastate belicht. Het Kennis- en Ynformaasjesintrum is van november tot en met maart geopend op woensdag en vrijdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

 

Lees verder
Kleintje Klassiek

Schierstins: expositie en tuin

Tot en met zondag 19 mei exposeert beeldend kunstenaar Hennie Dijk - Stel onder de titel Crocus Pocus: Primavera! Met deze titel probeert zij het gevoel van het vroege voorjaar te vertalen: een toverbal in het voorjaar. In de stinstuin bloeien tegelijk de ´echte´ stinzenplanten. 

 

Lees verder
Kweeperentaart. Foto Jan Edwin Geertsma (fragment)

Museum Martena. CP Berbée. Feestelijkheden op Tweede Pinksterdag

Te zien in dit museum. CP Berbée: Onder Vrouwen. Tijdloze mode en interieur komen samen met de vrouwelijke portretten uit de collectie van het museum in deze kleurrijke tentoonstelling. 

Meivakantie: activiteit voor kinderen van 6 tot en met 12. Lees verder. 

Tweede Pinksterdag (20 mei): een levendige dag ter gelegenheid van de afronding van de herinrichting. Lees verder.

Museum Martena is open van 11 tot 17 uur. Vanaf 8 april ook weer op maandag. 

 

 

Lees verder

Slotplaats

De Slotplaats in Bakkeveen werkt samen met Suver en Sûn en in het kader daarvan krijgt de bezoeker in de maand april op donderdag, vrijdag en zondag 20% korting op een menu vanaf 4 gangen. 

 

Lees verder
Topstuk, foto pn

Princessehof: Porseleinkoorts

Tot en met 1 september 2024 is de bijzondere tentoonstelling Porseleinkoorts te zien, met onder meer topstukken uit Dresden, Sèvres en Parijs, die nog nooit in Nederland te zien zijn geweest. 

Op de bovenverdieping is de tentoonstelling Sustainable Ceramics ingericht

Lees verder
Op het omslag van het boek van onze stichting prijkt de Epemastate (Ysbrechtum)

Stinzen, staten en buitenplaatsen in Friesland, 2e dr.

De 2e druk van  Stinzen, staten en buitenplaatsen in Friesland door R. Radetzky is te koop bij onze stichting (statenstinzen@outlook.com). Het boek is ook te koop in de Schierstins, het Huis Van Eysinga en diverse andere gebouwen. Ook in de boekhandel. 

De publiekseditie van Rita Radetzky's proefschrift over tuinarchitect Roodbaard is verschenen bij uitgeverij Noordboek. Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandel.

Lees verder
Foto Albert Speelman

Dag van het kasteel 2024

De dag van het Kasteel is in 2024 het hele Pinksterweekend van 17 t/m 20 mei, met als thema Aan tafel. In Fryslân nemen in elk geval deel: Dekemastate, Museum Martena, Fogelsanghstate, Harstastate, Huis Van Eysinga. (Afbeelding: damasten tafellaken, 17e eeuw, Dekemastate)

Lees verder

Stinzenflora

Informatie over de stinzenflora van 2024 staat op diverse plaatsen op deze webpagina.

Aan de stinzenflora-monitor werken dit jaar de volgende Friese parken en tuinen mee: Dekemastate, Epemastate, Harstastate, Jongemastate, Martenastate Koarnjum, Museum Martena, Philippusfenne, Schierstins en Stinze-Stiens. https://stinzenflora-monitor.nl/kalender-2/

Voor belangstellenden ook interessant:

https://stinze-stiens.nl/stinzenflora-journaal/ 

 

Lees verder
Foto Wikipedia

Lindenoord: Sterrenrestaurant

In de plannen van de gemeente Weststellingwerf gaat Wolvega een grootse gedaantewisseling tegemoet. Het huis Lindenoord wordt het domicilie van het (Michelin-) restaurant Smink, van chef-kok Jan Smink. Volgens Gault-Millau het beste restaurant van Fryslân. 

Lees verder