Nieuws en agenda

Wij zenden u graag onze digitale Nieuwsbrief toe. Meld u aan; er vloeien geen verplichtingen uit voort. Vergeet niet met een vinkje uw aanmelding te bevestigen.

Vijversburg: Giga Insecta

Deze zomer: Giga Insecta (tot en met 14 augustus). Twintig metershoge insecten, versprewid over het park.

Op zondag is vanaf 11 uur de villa geopend voor koffie, lekkers etc. en vanaf 13 uur is de Oranjerie geopend voor liefhebbers van cactussen en succulenten. 

Lees verder
Botniastins met links torentje MArtenastins en rechts stukje Camminghastins

Academie van Franeker: 6 juli prof. dr. Edwin Bakker

wo. 6 juli: prof. dr. Edwin Bakker, Terrorisme en politiek-gerelateerd geweld. Welke dreiging kunnen we morgen verwachten?

Tijdens de Academische Dagen wordt op zaterdag 9 juli de Academie van Franeker voor één dag een heuse ‘Biergarten’. Die dag komt ook: prof. dr. Herman Pleij,  (13 uur, € 10,00). Omdat er meer publiek wordt verwacht, spreekt deze in de Martinikerk. 

En ook: het programma van de Simmerjûncolleges

Lees verder
foto Princessehof

Princessehof: 10 juli Workshop Kintsugi

De grote tentoonstelling Korea, poort naar een rijk verleden blijft tot en met 21 augustus. 

Nieuwe tentoonstellingen: 450 jaar (!) Konijklijke Tichelaar Makkum en Humade. (Het tweetal Humade geeft op 10 juli een workshop waarin u uw eigen gebroken keramiek lijmt met blaldgoud.)

 

Lees verder
Foto Marie-Hélène de Vrij

Dekema State: Imkerijdagen 9 en 10 juli. 9 juli: Uitgesteld geluk.

De state is open in het weekend, van 13 tot 17 uur, uitgezonderd feestdagen! Een bezoek kan worden voorbereid door naar de audiotour te luisteren. 

Op 9 en 10 juli zijn er de landeijke Imkerijdagen, ook op Dekemastate. Veel voor kinderen! Op 9 juli (half vier) doet Uitgesteld geluk ook Dekemastate aan.

De tuin en de koffiehoek zijn ook geopend (dinsdag t.m. vrijdag 9 - 17; weekend en maandag vanaf half 12.) Hiervan kan in uitzonderingsgevallen worden afgeweken.

Dekema State kan ook worden bezocht in combinatie met Huis Van Eysinga. Op beide plaatsen zijn voordelige combi-tickets te koop. Ook de website van Museumhuizen biedt ze aan. 

 

Lees verder

Jousmastate monument

Het terrein van de stins bij de voormalige Jousmastate in Wirdum, sinds 1828 in gebruik als begraafplaats van de familie Van Eysinga, is aangewezen als gemeentelijk monument.

Lees verder
De lindenlaan met het Haarlems klokkenspel op Martenastate Koarnjum

Martenastate Koarnjum: excursies

Excursieschema

  • Wandelexcursie over park- en cultuurhistorie: op zaterdag 9 juli van 10.00 uur tot 11.30 uur, zaterdag 6 augustus van 10.00 uur tot 11.30 uur, zaterdag 8 oktober van 10.00 uur tot 11.30 uur en  zaterdag 12 november van 10.30 uur tot 11.30 uur  
  • Fotografie-excursie park- en cultuurhistorie: op zaterdag 5 november van 13.30 uur tot 15.30 uur.

 

Lees verder
eetkamer, foto Marieke Balk

Eysingahuis: ook grote overbuurman wordt van Hendrick de Keyser

Het Huis Van Eysinga is eigendom van de vereniging Hendrick de Keyser, die de appartementen boven verhuurt en het huis bestuurt als een van haar Museumhuizen. Per 1 juli wordt deze vereniging, die haar wortels en bestuurscentrum heeft in Amsterdam, ook eigenaar van de Kanselarij, tegenover het Eysingahuis.

In de eetkamer van het Huis Van Eysinga keert het familiepotret van de familie Van Eysinga terug: een 19e-eeuwse kopie van het origineel, in bruikleen gegeven door het Fries Museum. Op 24 mei werd het onthuld door jonkheer Tjalling van Eysinga, bestuurslid van Staten en Stinzen. 

Sinds kort is in de tuinkamer het portret van de oudste dochter, Catharina Johanna, weer op z'n plaats. Dit is in de vorm van een giclée, met het blote oog nauwelijks van echt te onderscheiden, net als het schilderij van broertje Schelte, dat al eerder in bruikleen werd gegeven door onze stichting. 

Het museumhuis Van Eysinga kan ook worden bezocht met een combiticket: Eysinga + Dekema. Geopend op Tweede Pinksterdag.

 

Lees verder
Huize Sytzama. Foto Angelika Bilker

Sytzamahuis: Grand Café WALD geopend

Het Sytzamahuis te Kollum, ook bekend als voormalig gemeentehuis, is verder gerenoveerd,ten behoeve van een Grand Café, dat op 21 mei 2022 zijn deuren opende. Op de verdiepingen bevinden zich de eerder gerenoveerde kantoren van Talant.

Lees verder
Theetuin, foto Martenastate

Túnmanswente van Martenastate geopend. Vrijwilligers welkom.

Túnmanwente, de theetuin op Martenastate (Koarnjum), is weer geopend en wel op zaterdag en zondag, met het volledige assortiment dat uitbater Martin Sinnema, tevens exploitant van Grand café De Smalle Brug in Stiens, gewend is hier aan te bieden. Op woensdag, donderdag en vrijdag zullen vrijwilligers bij toerbeurt de opening verzorgen, maar dan met een kleine kaart. Er wordt gezocht naar uitbreiding van deze vrijwilligersgroep.

Lees verder
Op het omslag van het boek van onze stichting prijkt de Epemastate (Ysbrechtum)

Stinzen, staten en buitenplaatsen in Friesland, 2e dr.

De 2e druk van  Stinzen, staten en buitenplaatsen in Friesland door R. Radetzky is te koop bij onze stichting.Het boek is ook te koop in de Schierstins, het Huis Van Eysinga en diverse andere gebouwen. Ook in de boekhandel. 

De publiekseditie van Rita Radetzky's proefschrift over tuinarchitect Roodbaard is verschenen bij uitgeverij Noordboek. Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandel.

Lees verder