Nieuws en agenda

Wij zenden u graag onze digitale Nieuwsbrief toe. Meld u aan; er vloeien geen verplichtingen uit voort. Vergeet niet met een vinkje uw aanmelding te bevestigen.

Foto Jan Willem Zwart

De Schierstins: Fietstocht Arcadië, za. 13 aug. Vroeger starten kan!

OP zaterdag 13 augustus wordt er weer een flinke fietstocht (40 km) georganiseerd vanuit de Schierstins. Aanvangstijd  vervroegd van 19 naar 9 uur, in verband met het weer. Lees verder. 

Na twee andere exposities heeft de Schierstins-textielwerkgroep opnieuw een bijzonder project voltooid: de tentoonstelling ´Leven in de Tuin´, met vijvers, planten, en veel insecten.

Lees verder
Pleintje achter. Foto pn

Museum Martena: elke dinsdag gids met verhalen

Museum Martena gaat weer de hele week open, ook op maandag, van 11 tot 17 uur. 

In juli en augustus is er elke dinsdag om 14.00 uur een familierondleiding met sterke verhalen. 

De tentoonstelling boven heet Kibboets op de klei, en is er tot 13 november. Van 1934 tot 1942 was er namelijk een kibboets in Franeker

Lees verder
Foto Lauswolt

Lauswolt: Beachclub

Tot en met 21 augustus kan men in het weekend de Lauswolt Beachclub bezoeken. Vijf gangen vanaf 18.30 uur, wellicht op zwoele zomeravonden.

Lees verder
Foto A, Bilker

Schatzenburg: Open Monumentendag (groen) 10 september

Op Open Monumentendag (10 september) zijn de tuinen van Schatzenburg te Dronryp opengesteld van 10.00 tot 16.00 uur. De toegang is vrij. Na afloop van de wandeling bieden wij u in de oranjerie graag een kopje koffie of thee aan. Adres: buitenplaats Schatzenburg:  Eastryp 1 te Dronryp.

NB: Het huis en directe omgeving is niet toegankelijk.  

Lees verder
Schatzenburg, foto pn

Open Monumentendag: Groen (tuinen en parken)

Op Open Monumentendag (10 september, deels ook 11 september) is ook dit jaar veel werk gemaakt van groene monumenten: parken en tuinen. Hier het overzicht voor Fryslân. Alle locaties staan ook elders op deze website, zodat daar meer informatie te vinden is. Naast de genoemde parken en tuinen is er nog de tuin van het Sint Anthony Gasthuis in het hart van Leeuwarden

Lees verder

Museumnacht

Voor het eerst komt het fenomeen Museumnacht naar Fryslân, namelijk op 17 september. De programma's spelen zich overigens vooral 's avonds af. Drie van de gebouwen op deze website doen mee: Huis Van Eysinga, Museum Martena en Fogelsanghstate. In deze laatste organiseert Staten en Stinzen drie optredens van Meri Khojayan en Robert Poortinga.

Deze bekendmaking wordt nog uitgebreid. 

Lees verder
foto Princessehof

Princessehof: Afscheid Korea. Son et lumière Maria Louise keert terug in september

De grote tentoonstelling Korea, poort naar een rijk verleden blijft tot en met 21 augustus. Op de laatste dag van de tentoonstelling organiseert het Princessehof een eindfeest voor jong en oud. Met rondleidingen, Koreaanse spelletjes, K-pop en een Koreaanse barbecue wordt afscheid genomen van de expositie. Uiteraard is hiervoor aanmelding noodzakelijk.

Nieuwe tentoonstellingen: 450 jaar (!) Konijklijke Tichelaar Makkum en Humade. 

De Son et lumière-voorstelling Maria Louise keert terug. Vanaf 15 september, in de weekends, gratis.

Lees verder
Giga Insecta, foto pn

Vijversburg: Giga Insecta, dagelijks

Deze zomer: Giga Insecta (tot en met 14 augustus). Twintig metershoge insecten, verspreid over het park. Dagelijks geopend, van 10 tot 18 uur. Lees verder!

Op zondag is vanaf 11 uur de villa geopend voor koffie, lekkers etc. en vanaf 13 uur is de Oranjerie geopend voor liefhebbers van cactussen en succulenten. 

Rondleidingen op maandag. 

 

Lees verder
Foto Marie-Hélène de Vrij

Dekema State: Occa Ripperda

De zoldertentoonstelling van dit jaar is gewijd aan Occa Ripperda, die als meisje (tussen haar zevende en vijftiende jaar) op Dekemastate woonde, opperhofmeester werd aan het Zweedse hof en een handgeschreven kookboek met duizend recepte naliet. 

De state is open in het weekend, van 13 tot 17 uur, uitgezonderd feestdagen! Een bezoek kan worden voorbereid door naar de audiotour te luisteren. 

De tuin en de koffiehoek zijn ook geopend (dinsdag t.m. vrijdag 9 - 17; weekend en maandag vanaf half 12.) Hiervan kan in uitzonderingsgevallen worden afgeweken.

Dekema State kan ook worden bezocht in combinatie met Huis Van Eysinga. Op beide plaatsen zijn voordelige combi-tickets te koop. Ook de website van Museumhuizen biedt ze aan. 

 

Lees verder
Theetuin, foto Martenastate

Túnmanswente van Martenastate geopend. Vrijwilligers welkom.

Túnmanwente, de theetuin op Martenastate (Koarnjum), is weer geopend en wel op zaterdag en zondag, met het volledige assortiment dat uitbater Martin Sinnema, tevens exploitant van Grand café De Smalle Brug in Stiens, gewend is hier aan te bieden. Op woensdag, donderdag en vrijdag zullen vrijwilligers bij toerbeurt de opening verzorgen, maar dan met een kleine kaart. Er wordt gezocht naar uitbreiding van deze vrijwilligersgroep.

Lees verder
Lauswolt door Jeanne Bieruma Oosting. Overgenomen van Facebook, Hist. B'zwaag

Beetsterzwaag: buitententoonstelling, Jeanne Bieruma Oosting. Rondleidingen.

Overtuin Lycklamahûs, buitententoonstelling ‘’Jeanne Bieruma Oosting terug in Beetsterzwaag’’. Te zien t/m september. Organisatie: St. Historisch Beetsterzwaag. Gratis. Rondleidingen (niet gratis, lees verder)

In dit verband ook een lezing door haar biografe, Jolande Withuis. Op 17 augustus, om half acht. Zaal open om 7 uur; dan zal er waarschijnlijk werk van Jeanne te zien zijn. 

Lees verder
Op het omslag van het boek van onze stichting prijkt de Epemastate (Ysbrechtum)

Stinzen, staten en buitenplaatsen in Friesland, 2e dr.

De 2e druk van  Stinzen, staten en buitenplaatsen in Friesland door R. Radetzky is te koop bij onze stichting.Het boek is ook te koop in de Schierstins, het Huis Van Eysinga en diverse andere gebouwen. Ook in de boekhandel. 

De publiekseditie van Rita Radetzky's proefschrift over tuinarchitect Roodbaard is verschenen bij uitgeverij Noordboek. Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandel.

Lees verder
De lindenlaan met het Haarlems klokkenspel op Martenastate Koarnjum

Martenastate Koarnjum: excursies, programma monumentendag

Excursieschema

  • Wandelexcursie over park- en cultuurhistorie: zaterdag 6 augustus van 10.00 uur tot 11.30 uur, zaterdag 8 oktober van 10.00 uur tot 11.30 uur en zaterdag 12 november van 10.30 uur tot 11.30 uur
  • Fotografie-excursie park- en cultuurhistorie: op zaterdag 5 november van 13.30 uur tot 15.30 uur.

Op Open Monumentendag, 10 september, zal Martenastate een programma gebieden in het kader van het thema van dit jaar: duurzaamheid.

 

Lees verder
Graf Lucas Pieters Roodbaard, Algemene Stadsbegraafplaats Leeuwarden. Foto pn

Promotie Els van der Laan - Meijer

OP 7 juli promoveerde mw. Els van der Laan - Meijer op het proefschrift Het handschrift van L.P. Roodbaard. Ontwerpprincipes van Noord-Nederlandse landschapsparken in de eerste helft van de 19e eeuw. De promotie vond plaats aan de TU Delft

Lees verder

Jousmastate monument

Het terrein van de stins bij de voormalige Jousmastate in Wirdum, sinds 1828 in gebruik als begraafplaats van de familie Van Eysinga, is aangewezen als gemeentelijk monument.

Lees verder
eetkamer, foto Marieke Balk

Eysingahuis: ook grote overbuurman wordt van Hendrick de Keyser

Het Huis Van Eysinga is eigendom van de vereniging Hendrick de Keyser, die de appartementen boven verhuurt en het huis bestuurt als een van haar Museumhuizen. Per 1 juli wordt deze vereniging, die haar wortels en bestuurscentrum heeft in Amsterdam, ook eigenaar van de Kanselarij, tegenover het Eysingahuis.

In de eetkamer van het Huis Van Eysinga keert het familiepotret van de familie Van Eysinga terug: een 19e-eeuwse kopie van het origineel, in bruikleen gegeven door het Fries Museum. Op 24 mei werd het onthuld door jonkheer Tjalling van Eysinga, bestuurslid van Staten en Stinzen. 

Sinds kort is in de tuinkamer het portret van de oudste dochter, Catharina Johanna, weer op z'n plaats. Dit is in de vorm van een giclée, met het blote oog nauwelijks van echt te onderscheiden, net als het schilderij van broertje Schelte, dat al eerder in bruikleen werd gegeven door onze stichting. 

Het museumhuis Van Eysinga kan ook worden bezocht met een combiticket: Eysinga + Dekema. Geopend op Tweede Pinksterdag.

 

Lees verder
Huize Sytzama. Foto Angelika Bilker

Sytzamahuis: Grand Café WALD geopend

Het Sytzamahuis te Kollum, ook bekend als voormalig gemeentehuis, is verder gerenoveerd,ten behoeve van een Grand Café, dat op 21 mei 2022 zijn deuren opende. Op de verdiepingen bevinden zich de eerder gerenoveerde kantoren van Talant.

Lees verder