Kweeperentaart. Foto Jan Edwin Geertsma (fragment)

 

Museum Martena. Feestelijkheden op Tweede Pinksterdag


Vanaf 18 mei zijn alle zalen weer geopend voor het publiek, inclusief de nieuwe tentoonstelling Buitenbeentjes op zolder, de Kermis van Kooistra en de schilderijenzaal. Ook kunt u de audiotour doen die langs 25 'aai'-plekken in het museum gaat. Tijdens deze Aaitour gebruikt u al uw zintuigen. Voor kinderen hebben we het Muiseum ontwikkeld: twee miniatuur museumzaaltjes waarin de museummuizen het voor het zeggen hebben. Samen met Isebert de Valk kunt u op zoek gaan naar de muizen in het museum.

Op Tweede Pinksterdag (20 mei) komen er in de Martenatuin plaatselijke kunstenaars en ambachtslieden: de Makersmarkt. Om de feestelijke opening van de herinrichting van het museum te vieren, kunnen bezoekers kijken naar het smeden van sieraden, het in elkaar zetten van flessenscheepjes, een workshop zwaardvechten, stofdrukkunst, een zeventiende-eeuws poppenspel en meer. Het is ook mogelijk zelf de handen uit de mouwen te steken; dit geldt voor jong en oud! Gratis.

Nog tot en met 25 mei: CP Berbée: Onder Vrouwen. Tijdloze mode en interieur komen samen met de vrouwelijke portretten uit de collectie van het museum in deze kleurrijke tentoonstelling. Het vertrekpunt van de tentoonstelling Onder Vrouwen is de persoonlijke kledingcollectie van CP Berbée. Door te mixen, te pimpen, te spelen met kleuren, stijlen, texturen, oud en nieuw maakt ze outfits zodanig dat die alleen maar van haar kunnen zijn. Met aanstekelijke vrolijkheid trekt zij haar tweede huid vrijelijk aan en ook weer uit. Haar lef en vitaliteit leiden haar op onconventionele wijze naar onvermoede identiteiten. Tot en met 25 mei (van 11:00 tot 17:00) is haar werk nog te zien

De Kasteelprijs voor het beste kasteelrecept is gewonnen door Landgoed Oud-Amelisweerd, maar de kweeperentaart van Museum Martena heeft wel de zilveren medaille à € 5000,00 gewonnen! De besteding: "Met het prijzengeld wil het museum een terras aanleggen en een (gedeeltelijke) herinrichting van de Martenatuin realiseren. Er zal in ieder geval een kweeperenboom komen. Deze ‘vergeten’ fruitboom stond vroeger ook in de tuin en is voortaan onlosmakelijk verbonden met het museum." (citaat uit persbericht museum)

Museum Martena is open van 11 tot 17 uur. Ook weer op maandag.

meer informatie »