Foto: Museum Martena

 

Museum Martena houdt Gosse Koopmans aan de muur. Ontdekking in zaal.


Uit onderzoek in de grote zaal zijn interessante bevindingen naar voren gekomen, die wellicht tot een ingreep leiden. De belangrijkste ontdekking in de grote zaal met het wandvullende geschilderde behang: (citaat van de Facebook-pagina van het museum) "onder de negentiende eeuwse witte deklaag zijn alle houten omlijstingen beschilderd met trompe l’oeil sierlijsten en pilasters. Sjoerd Westerhuis moet in zijn tijd het gevoel gehad hebben dat hij in een intiem paviljoen zat met aan drie zijden uitzicht op een idyllisch Italiaans landschap. Hier gleed, na een dag besturen, de stress van zijn schouders. Ons plan is om deze oorspronkelijke versiering van het houtwerk weer terug te krijgen in de zaal. Door een grote restauratie willen we de oorspronkelijke trompe l’oeilschilderingen op het houtwerk reconstrueren. Op deze manier zal de sfeer van deze toch al zo bijzondere zaal ingrijpend veranderen."

De tentoonstelling De Binnen- en Buitenwereld van Gosse Koopmans bliijft de rest van dit jaar. De wandvullende panorama's die tijdens deze tentoonstelling te zien zijn, zijn geïnspireerd door Koopmans' eigen omgeving.

Ten slotte: op de website van het museum is voor kinderen een interessante wedstrijd te vinden: De Traptoren. Gaat over de trap in de toren die je vanuit de tuin zo goed kan zien, maar die altijd gesloten is. Zie de website.

meer informatie »