Foto Marie-Hélène de Vrij

 

Dekema State: Occa Ripperda


De zoldertentoonstelling van dit jaar is gewijd aan Occa Ripperda, die als meisje (tussen haar zevende en vijftiende jaar) op Dekemastate woonde, opperhofmeester werd aan het Zweedse hof en een handgeschreven kookboek met duizend recepte naliet.

De state is open in het weekend, van 13 tot 17 uur, uitgezonderd feestdagen! Een bezoek kan worden voorbereid door naar de audiotour te luisteren. Hierover verderop meer

De tuin en de koffiehoek zijn ook geopend (dinsdag -t.m. vrijdag 9 - 17; weekend en maandag vanaf half 12.) Hiervan kan in uitzonderingsgevallen worden afgeweken.

Dekema State kan ook worden bezocht in combinatie met Huis Van Eysinga. Op beide plaatsen zijn voordelige combi-tickets te koop. Ook de website van Museumhuizen biedt ze aan.

10/11 september: Open Monumentenweekend. De dorpen ten noorden van Leeuwarden krijgen extra aandacht.

Zaterdag 19 november: Dekema-lezing over Staten en Stinzen in Fryslân door Bearn Bilker, in de Jelsumer kerk.

Meer over de audiotour

Sinds kort kan de state worden bezocht met een audiotour Hierin komen op twintig punten schilderijen tot leven, werkt personeel in de keuken en bespreekt men de gang van zaken rond een diner, komt een pachter zijn groenten en fruit brengen enz. Inloggen kan op de eigen mobiel. De inloggegevens staan vanaf 12 juni ook op de website van Dekema, zodat de audiotour thuis of waar dan ook beluisterd worden. Bij het samenstellen van de audiotour is rekening gehoouden met slechtzienden. Voor hen is er extra informatie zodat zij een voorstelling kunnen maken van wat er besproken wordt. Ook aan de kinderen is gedacht, namelijk door de inhoud zo eenvoudig mogelijk te maken. Onze gastvrouwen- en heren kunnen u hierbij helpen en bovendien nog meer vertellen dan er in de audiotour wordt verteld.

meer informatie »