Foto Ottema-Kingma Stichting

 

Dekema State: herfstvakantiespeurtocht i.p.v. Kastanjemiddag


Zondag 17 oktober Cherchez la femme!. Yme Kuiper vertelt over vrouwenlevens op Dekema State te Jelsum, 1500-1800. Lezing op het HCL (Historisch Centrum Leeuwarden) (14.00 uur)

Géén kastanjemiddag, wél een herfstspeurtocht op Dekema State! De jaarlijks georganiseerde kastanjemiddag kan ook dit jaar niet doorgaan in verband met de grootte van het evenement.Wel kunnen kinderen (4 – 12 jaar) van 16 – 24 oktober terecht voor een gratis speurtocht!.
Met de speurtocht gaan kinderen op zoek naar bordjes verstopt in de tuin en het bos van Dekema State, volwassen begeleiding is hierbij verplicht. Bij het entreegebouw van Dekema State zijn dagelijks tussen 10.00 en 17.00 uur vrijwilligers aanwezig om de speurtocht uit te delen. Vanaf hier is de speurtocht voor iedereen zelfstandig te lopen. Na afloop kunnen de speurders een kleine verrassing ophalen bij de vrijwilligers (zo lang de voorraad strekt).

Los daarvan is er voor kinderen (8 – 12 jaar) een nieuwe familie-beleefwandeling, ‘Occa Tocca en het tuingeheim van Dekema State’. Aan de hand van een verhalend boekje kan er, onder begeleiding van volwassene, gespeurd worden naar QR-codes. Door het scannen van de QR-codes met smartphone (mobiele data nodig) wordt uiteindelijk het codewoord ontcijferd. Dit boekje is voor €4,- te koop bij het entreegebouw van Dekema State.Het werd op vrijdag 10 september officieel overhandigd aan de kinderburgemeester van Leeuwarden.Uniek damast

De Ottema-Kingma Stichting heeft een 17e -eeuws damasten tafellaken met twaalf servetten in bruikleen gegeven aan Dekema State. Daar is de tafel weer gedekt met deze tafelset uit 1661. Enkele Friese adellijke families lieten in de jaren ’60 van de 17e eeuw bijzonder damast weven met in de hoek hun familiewapens. De Dekema-lezing (Sanne de Zoete, 18 nov., 's avonds) zal over dit onderwerp gaan.

Het damast van Lucia

Damast, linnen stof met ingeweven motieven, is al eeuwenlang een symbool van status en rijkdom. Zo ook in het Friesland van de 17e eeuw. In 1650 trouwde Lucia van Eysinga met Scipio Meckema van Aylva. Hoewel zij bij haar huwelijk waarschijnlijk een behoorlijke linnenuitzet van haar ouders had meegekregen, liet Lucia in 1661 tafeldamast weven met een boten, vissen, schaaldieren en zeehonden. Ook zijn zeemonsters en zeemeerminnen weergegeven, die we bijvoorbeeld ook op zeventiende-eeuwse tegels aantreffen. Deze set, die nu op Dekema State te zien is, bestaat uit een tafellaken (237 x 212 cm) en twaalf servetten (106,5 x 72 cm). De familiewapens zijn ingeweven; daarnaast liet Lucia van Eysinga haar damast merken met de ajourletters LVA en het jaartal 1661; dat zijn 576 steekjes!

Familiebanden met Dekema State

In 1675 trouwde de dochter van Lucia en Scipio, Lucia van Aylva, met haar neef Douwe Carel van Unia. Deze was de toenmalige slotheer van Dekema State (toen nog Unia State geheten). Haar ouders waren intussen al overleden. Dit maakt het zeer waarschijnlijk dat Lucia van Aylva, als oudste dochter, het damast van haar overleden moeder Lucia van Eysinga heeft meegenomen naar Dekema State. Hoewel Lucia van Aylva en Douwe Carel van Unia niet lang op Dekema State hebben gewoond, zal het damast van Lucia ongetwijfeld de tafel hebben gesierd tijdens belangrijke diners.

De weg terug

Sinds 8 juni is het damast weer te zien. Wijlen Wiebe Adema heeft zich als bestuurslid van Dekema State hard gemaakt om dit unieke Friese erfgoed in huis te krijgen. De Ottema-Kingma Stichting heeft de set aangeschaft en in bruikleen gegeven. Op 8 juni heeft kunsthistoricus en linnenexpert Sanny de Zoete het damast op ludieke wijze overhandigd. Het was in beheer bij een familie, die verheugd is dat het op deze manier voor publiek toegankelijk wordt.

meer informatie »