Wandeling Station Leeuwarden - VijversburgMiddenin de wandeling merkt u dat u midden in de stad bent, maar het grootste deel gaat door het groen.

Een wandeling van circa 10 kilometer. Terug, indien gewenst, met OV.

Verlaat het station aan de achterkant en ga naar links. Bij de spoorbomen rechtsaf, een winkelstraat (Schrans). Steek voorzichtig over. Tussen een bloemen- en een dierenwinkel linksaf. Volg dit fietspad, het Potmargepaad, in de richting van fietsknooppunt 51, tot u (kilometers verder) door een tunnel bent gekomen. Aan het eind van de tunnel schuin linksaf, door de Boeierstraat. U loopt naar de fabriek waar vroeger de Friesche Vlag-melk werd gemaakt; nu Friesland-Campina. Hier aangekomen gaat u links en weer rechts.

Er zit nu een poosje niets anders op dan langs het drukke verkeer noordwaarts te lopen. Over de overweg en verder rechtdoor, over een brug, langs een winkelgebied (geen levensmiddelen, wel een lunchroom). Hierna komen we nogmaals bij water, rechts. Ga hier direct rechtsaf, Noordvliet. De straat gaat over in een fietspad. Dit enkele kilometers volgen,langs de voormalige Vliet.

U passeert het station Leeuwarden-Camminghaburen. (Sommigen kunnen op het idee komen híer te beginnen, maar missen dan het mooie Potmargepaad.)

Enkele honderden meters verder maakt het pad een bocht naar links. Hierna de eerste brug naar rechts nemen. Volg het verharde pad. Aan het eind rechtsaf (asfaltweg waarop soms hard gereden wordt). Na 30 meter is er links een hek. Ga hier het veld in en loop rechtdoor. Aan uw rechterhand loopt de spoorbaan.

[ Alternatieve route. Is het veld te drassig of bent u stiekem op de fiets, dan moet u de asfaltweg de andere kant op nemen. Op een viersprong bij fietsknooppunt 49 rechtdoor. Waar dit fietspad naar links buigt, rechtdoor, een onverhard maar breed pad in. Links is het mooi, met bomen en water. Waar de bomen ophouden nog 40 meter verder en dan een paadje naar rechts nemen. Aan het eind ziet u een P parkeerplaats. Deze schuin oversteken, op de weg ietsje naar lnks en links door een hek (zandpad). Ga door bij de gewone route, bij het woord 'zandpad'. ]

Als u de alternatieve route hebt genegeerd, dan loopt u dus de 'veldroute'. Het terrein wordt begraasd door enkele runderen, enkele bokken en een tiental Exmoor-pony's. Laat ze met rust. Er zijn geen incidenten bekend met deze dieren.

Door langs de spoorbaan te lopen bereikt u na circa 500 meter water en hier buigt het 'pad' naar links. Zo komt u bij een hek, waar u het veld verlaat. Loop naar links en ga bij de P door een hek naar rechts (zandpad).

Via het zandpad (is te doen met de fiets) komt u langs een molen. Waar het pad naar rechts buigt, is links een eenvoudig bruggetje. Ga over dit bruggetje en houd links aan. Aan het eind rechtsaf. Over de weg naar links, Tytsjerk in. In Tytsjerk links aanhouden. U komt dan vanzelf bij de grote ingangspartij van Groot Vijversburg. Na de toegangspoort het park in en met een boogje rechtsom naar de villa Vijversburg.

Voor de terugweg: desgewenst kunt u met de streekbus terug naar het station Leeuwarden. De streekbus heeft een halte aan de drukke weg die ten noorden van Vijversburg loopt. De bussen passeren ongeveer eenmaal per 20 minuten.

Downloads

printbare routebeschrijving