Fietsen in Heerenveen en Oranjewoud (kan ook wandelend)Vanaf station Heerenveen fietsen we zo'n veertien kilometer en komen langs (ten minste) acht monumentale gebouwen. Gewoonlijk is slechts één ervan, Oenemastate, te bezoeken. In Oenemastate is in een zijkamer een beschilderd plafond te bekijken.

We fietsen van het station af. Direct na de eerste brug rechtsaf en dan de eerste links. Reeds bent u bij het eerste monument, Crackstate, onderdeel van het gemeentehuis. Nu langs café Paul Kruger naar de gracht. Over het water en naar links. Aan het Gemeenteplein ligt Oenemastate (restaurant 't Gerecht).

Verder langs het water, in oostelijke richting. Het Van Harenspad wordt Nieuwburen, de overkant heet Heideburen. Het huis Voormeer ligt aan de Heideburen.

Ga verderop onder de weg door en fiets zo'n 1,5 km; dan komt knooppunt (knp) 79, aan het begin van De Knipe, het dorp van Jan Mankes. Van hier naar knp 78. Hier rechtdoor, naar Oranjewoud (71). U zult eerst rechts het fraai gelegen museum Belvédère zien en daarna, direct na de Marijkemuoiwei, de twee grote landgoederen Oranjestein (op de hoek) en Oranjewoud (rechts).

Ga langs het huis Oranjewoud en vind links de Albertine Agneswei. Deze leidt naar het hotel Tjaarda (met restaurant). Om Klein Jagtlust te zien liggen, moet u hier 200 meter naar rechts. Ga hierna terug naar Tjaarda en vervolg uw weg over Tjaarda's Laan, later Tjeerd Roslaan, naar knp. 25. Vóór de autosnelweg komt u langs de Julia Jan Woutersstichting, een imposant gebouw dat in 1901 is gebouwd op het fundament van een voormalig buiten, Veenwijk geheten. U komt in Oudeschoot (aldskoat) (25)

Bij knp 25 rechtsaf. Bij het volgende kruispunt (Heremaweg) is Oud Heremastate te vinden. Rijd nu zonder knooppunten (in noordwestelijke rivchting, ri. centrum) naar knp 33 en van hier richting 34. Halverwege 34 is links het station weer. (Ca. 14 km.)

Downloads

printbare routebeschrijving

Afbeeldingen