De Princes opnieuw in de schijnwerpers


Prinses Maria Louise van Hessen-Kassel, weduwe van stadhouder Johan Willem Friso, bewoonster van het Princessehof, staat wederom volop in de schijnwerpers. Zes jaar geleden was haar herdenkingsjaar (zij overleed in 1765). Nu worden wij op (ten minste) drie manieren opnieuw aan haar herinnerd. Op de foto: de voormailige muurschildering.

1. Het Princessehof presenteert deze zomer een multidisciplinaire ervaring onder de titel Maria Louise was here [Maria Louise wie hjirre] .Met videoprojecties en speciaal gecomponeerde muziek, uitgevoerd door het NNO, wordt de prinses uitgelicht op de achtergevels van haar voormalige stadspaleis. De 20 minuten durende Son & Lumière schetst een modern portret, van de hand van regisseur Jos van Kan en videokunstenaar Frouke ten Velden. Actrice Ariane Schluter, vertolkt Maria Louise. 9 juli t/m 28 augustus, elke donderdag, vrijdag en zaterdagavond vanaf 21.30, €5,- De tickets zijn echter uitverkocht. Het is mogelijk vanaf de Groeneweg mee te kijken.

2. Op de zijmuur van Brasserie Maria Louise, aan het Oldehoofsterkerkhof (Leeuwarden), keert de beeltenis van de prinses terug. De muurschildering was bijzonder succesvol, maar niet bestand tegen weer en wind. Nu zal de prinses er komen in de vorm van 2340 keramische tegeltjes, verwerkt in 36 panelen, vervaardigd door Koninklijke Tichelaar. Er zal opnieuw worden duidelijk gemaakt dat Maria Louise verschijnt in de stambomen van alle nog bestaande Europese vorstenhuizen. Rondleidingen door Leeuwarden slaan deze plaats in de stad zelden of nooit over.

3. Al wat langer is in het museum Princessehof zelf een zaal gewijd aan de princesse. "Een intieme expositie geeft een blik achter de schermen van haar veelbewogen leven, aan de hand van portretten, prenten, tekeningen." Sinds 22 juli is aan de stukken in deze zaal een Meissenservies toegevoegd dat daadwerkelijk aan Maria Louise heeft toebehoord. "Het servies is voor het Princessehof een sleutelstuk, een perfecte schakel tussen de prinses en de huidige functie van haar paleis" zegt het museum zeer terecht.